marți, 6 decembrie 2011

Dezbateri publice pe tema optimizării instituţiilor de învăţămînt


6.12.2011
„O şcoală mai bună pentru un viitor mai bun” este sloganul reformei ce este în fază de pilotare în ţară, căreia va fi supus şi domeniul educaţiei din raionul nostru, pentru anul viitor, alături de alte 9 raioane şi cele două municipii. Promovarea educaţiei de calitate în mediul rural este obiectivul stabilit de ministerul educaţiei, prin implementarea unei noi metodologii de finanţare pe bază de formulă a instituţiilor de învățământ primar şi secundar general, ceea ce ar  duce la sporirea eficienţei şi autonomiei financiare a acestora, a ţinut să anunţe părinţii şi pedagogii din gimnaziul Ţîpleşti, reprezentanţii Ministerului Educaţiei prezenţi la întâlnirea organizată de Direcţia Generală Învățământ Tineret şi Sport, la data de 2 decembrie, 2011. La dezbaterile publice au participat preşedintele raionului Gheorghe Meaun şi primarul comunei Alexandreni, Vladimir Joian.
Tema discuţiilor a fost consultarea cetățenilor în problema optimizării gimnaziului Ţîpleşti. În acest context, săptămâna trecută părinţii elevilor din această instituţie s-au adresat preşedintelui raionului cu un demers în  care au solicitat o întâlnire pentru a discuta oportunităţile arondării şi ce va fi cu soarta şcolii după optimizare. Pentru a răspunde la toate întrebările petiţionarilor, în teritoriu s-au deplasat împreună cu preşedintele raionului şeful adjunct al DGÎTS, Mihai Curciuc şi doi specialişti ai Ministerului Educaţiei.  
Reprezentanţii ministerului au explicat că pentru utilizarea eficientă a resurselor umane, materiale şi financiare, în sistemul educaţional preuniversitar se propune crearea unor şcoli de circumscripţie (arondarea unor instituţii); reorganizarea unor instituţii de învățământ sau raţionalizarea spaţiilor neutilizate; sporirea accesului tuturor copiilor la educaţia de calitate,  echipamente informaţionale, săli de sport echipate, laboratoare dotate ş.a. Noua formulă de finanţare se bazează pe principiul „banii urmează elevul”, ceea ce se explică că în şcolile mari cheltuielile sunt echilibrate, comparativ cu cele mici unde se cheltuiesc în medie peste 7 mii lei per elev, comparativ cu suma minimă de 6000 prevăzută pentru anul viitor. Din acest motiv cheltuielile de întreţine sunt mari şi nu mai rămân bani pentru dotarea instituţiilor educaţionale cu echipament. Potrivit dlui Mihai Curciuc, elevii vor fi transportaţi la instituţia din s. vecin cu un autobuz prevăzut cu 33 locuri ce vor fi însoţiţi de un supraveghetor. El a menţionat că această reformare se cere, deoarece se atestă o scădere a numărului de copii de aproape 50 %. Toate cele 46 instituţii din raion au o capacitate să găzduiască peste 25 mii de copii, la moment însă numărul de elevi este de peste 10 mii. Din motivul că nu este numărul suficient de elevi, şcolile mici devin necompetitive.  
În pofida tuturor argumentelor, părinţii au reiterat poziţia că viitorul satului este în educaţia tinerei generaţii în şcolile din localitate şi au solicitat susţinerea aleşilor locali şi a conducerii raionului de a menţine activitatea gimnaziului Ţîpleşti. În replică, primarul comunei a declarat că nu va permite închiderea şcolii fără acordul comunităţii. El a afirmat că decizia aparţine cetăţenilor  şi împreună cu consilierii locali vor analiza şi vor decide asupra soluţiei potrivite. De asemenea preşedintele raionului a menţionat că ultimul cuvânt îl au a spune localnicii: „Vom decide împreună, dar trebuie să promovăm o educaţie de calitate care necesită condiţii pentru promovarea unui învățământ modern,  în caz contrar şcolile doar vor exista şi nu se vor de dezvolta”.
sursa: singerei.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu