vineri, 9 decembrie 2011

Ce ne promite bugetul pentru anul viitor


9.12.2011
Aspecte privind elaborarea bugetului raional pentru anul 2012; restanţele la acumulări în Bugetul de Stat, aplicarea Legii nr. 163 din 09.07.2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie şi alte subiecte au fost abordate la şedinţa cu primarii localităţilor, ce s-a desfăşurat la 8 decembrie, curent, în sala de şedinţe a consiliului raional.
Maria Bordeniuc, şef Direcţie Generală Finanţe  a adus la cunoştinţa primarilor majorările de salarii pentru personalul tehnic, din luna iunie cu 10% şi pentru funcţionarii publici cu 12,5 %, în medie pe an. De asemenea, li s-a comunicat că, instituţiile de învățământ preuniversitar, din anul viitor, vor fi finanţate conform noii formule. Potrivit dnei Bordeniuc, instituțiile ce nu vor întruni numărul de 90 copii ponderaţi pot înregistra deficit şi în acest caz trebuie să se implice administraţia publică locală pentru a găsi posibilităţi de acoperire, făcînd referinţă la componenta raionului. Totodată, ea s-a referit la direcţionarea resurselor financiare pentru reparaţia căminelor de pe lîngă instituţiile preuniversitare. Tot în bugetul pentru anul 2012 sunt planificaţi bani pentru susţinerea tinerilor specialişti, cîte 8500 lei/anual  pentru un specialist. Tot în acest context, preşedintele raionului, Gheorghe Meaun a anunţat că în proiectul bugetului pentru anul viitor au fost prevăzuţi bani pentru a satisface demersurile înaintate de primari, în acest sens s-au preconizat sume între 150-200 mii pentru executarea unor lucrări ce necesită susţinere din bugetul raional, fără a se impune unele criterii de selectare. El s-a referit şi la problema optimizării, despre care, potrivit lui, a discutat cu ministrul educaţiei şi despre care, a declarat că va fi stopat, pe motiv că autoritățile centrale nu au luat măsuri pentru a susţine arondarea instituţiilor de învățământ, făcând trimitere la starea drumurilor din localităţi. „Trebuie să avem grijă de toţi copii din sate”, a menţionat preşedintele raionului, „deşi cel mai mult se revoltă şi sunt împotriva optimizării unii profesori ce-şi promovează interesul în detrimentul celui de a crea condiţii moderne de studii pentru elevi.
Maria Bordeniuc a mai adus la cunoştinţa edililor locali că, pentru odihna de vară a copiilor este planificată suma de 900 mii lei în bugetul raional, iar pentru procurarea cărţilor în biblioteci sunt prevăzute 10 mil lei de la Bugetul de Stat.
Despre acumulările la buget public naţional şi restanţele la impozitul pentru persoane fizice pe primării a vorbit Nina Manole, şef Inspectoratul Fiscal Sîngerei. În 11 luni ale anului curent s-a înregistrat o majorare a restanţei de pînă la 900 mii lei la bugetul local. De asemenea Nina Manole a atenţionat şi asupra acumulărilor la bugetul asigurărilor sociale. Atât preşedintele raionului cît şi dna Manole au sugerat primarilor să intervină în cazul depistării unor cazuri, în teritorii, a activităţii unor agenţi economici ce au angajat persoane fără a perfecta carnete de muncă şi a le înregistra la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, astfel eschivându-se de la plata impozitului.
Arhitectul şef al raionului, Anatol Gîscă a menţionat despre procesul de modificare a destinaţiei terenurilor; coordonarea amplasamentelor construcţiilor care trebuie să fie coordonate cu administraţia publică locală şi arhitectul şef în baza Planurilor urbanistice.
Natalia Andriţchi, consultant resurse umane din cadrul Aparatului Preşedintelui raionului a atenţionat primarii asupra respectării procedurii de angajare a funcţionarilor publici şi a perioadei de probă, precum şi revizuirea fişelor post.
sursa: singerei.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu