Adolescenţii de 14 ani care se joacă frecvent pe calculator au mai multă materie cenuşie în centrul recompensei din creier decât cei care nu se joacă atât de des, scrie LATimes.com. Acest lucru sugerează că jocurile video ar putea determina în creier schimbări similare celor produse de dependenţe.
Cercetătorii de la Universitatea din Gent (Belgia) au recrutat 154 de adolescenţi de 14 ani, pe care i-au împărţit în două grupe: 24 de fete şi 52 de băieţi care se joacă pe calculator minimum nouă ore pe săptămână, respectiv 58 de fete şi 20 de băieţi care nu sunt atât de pasionaţi de această formă de petrecere a timpului liber.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că “gamerii” au mai multă materie cenuşie în porţiunea din creier responsabilă cu emoţiile şi comportamentul, “afectată” şi de dependenţe.
Folosind imagini obţinute prin rezonanţă magnetică, echipa a observat, de asemenea, schimbări în creier când pasionaţii de jocuri au participat la un experiment care le-a stimulat anticipaţia şi obţinerea unei recompense.
Conform cercetătorilor, “gamerii” prezintă o activitate mai intensă în creier când pierd decât când câştigă. Acest comportament este similar jucătorilor de noroc, al căror nivel de dopamină din creier creşte în momentul în care pierd bani.
Belgienii spun că studiul lor este primul care corelează jocurile video cu schimbările din creier. Totuşi, ei nu au putut stabili dacă volumul creierul pasionaţilor de jocuri video se măreşte din această cauză sau dacă ei devin “gameri” tocmai pentru că acea regiune este mai mare din start.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu