luni, 28 noiembrie 2011

Slăvită este munca agricultorilor din raion

28.11.2011
În fiecare an, la 25 noiembrie, în Republica Moldova este marcată  Ziua agricultorului. Şi în acest an pentru producătorii agricoli şi toţi cei antrenaţi în muncile cîmpului, Consiliul raional Sîngerei a organizat o festivitate pentru a le remunera munca. De ziua lor, agricultorii au avut parte de felicitări,  premii acordate pentru diferite merite şi de o frumoasă sărbătoarea care le-a încununat succesele obţinute pe parcursul anului agricol 2011.
Cu un mesaj de felicitare a venit, în faţa harnicilor plugari, Gheorghe Meaun,  preşedintele raionului: „Ţin să Vă mulţumesc din suflet pentru munca depusă şi pentru reuşitele obţinute în organizarea şi promovarea unei agriculturi mai performante, graţie implementării tehnologiilor moderne. Mă închin în faţa domniilor voastre, stimaţi agricultori, ce aveţi mâinile obosite şi umerii împovăraţi de grijile câmpului”.
Cuvinte de recunoştinţă le-a adresat agricultorilor, Ion Cebotari, vicepreşedintele raionului. El a vorbit şi despre cifrele obţinute la recoltarea culturilor şi în sectorul zootehnic.
Tradiţional, în cadrul festivităţii sunt premiaţi producătorii ce au înregistrat rezultatele bune pe parcursul anului agricol. Premiantul locul I, căruia i s-a acordat 1000 lei, la categoria „cultivarea sfeclei de zahăr”  a devenit SRL „Virtuos-Impex”, conducător Grigore Irimenco, care a obţinut de pe o suprafaţă de 118 ha un volum de 4130 tone.  Locul II şi III, s-a acordat respectiv: SRL „Roşiori Lux” ( director Nicolae Moraru) şi SRL „Legaţia Agricolă” (conducător Gh. Ciobanu), ei au primit premii a cîte 1000 şi respectiv 800 lei. La categoria „cultivarea soii”, câștigătorul locului I a devenit SRL „Alodiu Nord” (director Vasile Marandiuc), căruia i s-a acordat un premiu de 1000 lei, pentru că a obţinut de pe suprafaţa de 151 ha un volum de 324 tone de soia. Locul II şi III, i-a revenit SRL „Accesal Grup” (director Vladimir Agachi) şi „Coriandro Agro” (director Ion Vieru).
Pentru cultivarea florii soarelui, premiantul locului I a devenit – SRL „Accesal Grup”, care a obţinut de pe o suprafaţă de 367 ha un volum total de 1165 tone. Pentru aceste merite i s-a oferit Diplomă de onoare şi un premiu de 1100 lei.
La categoria „cultivarea porumbului”, locul I i-a revenit  SRL „Agro Copăceni” (director Simion Macari), care a obţinut de pe o suprafaţă de 112 ha un volum total de 607 tone.
SRL „Accesal Grup” a fost premiat cu 1100 lei şi Diplomă de onoare la categoria „cultivarea tutunului”, care a obţinut de pe o suprafaţă de 95 ha un volum total de 199 tone.
Pentru cultivarea celei mai mari cantităţi de fructe şi legume, premianţii locului I au devenit: SRL „Neoplancta” (director Irimenco Vera) şi GŢ „Chihai Nicolae (director Chihai Nicolae), ei au primit Diplome de Onoare şi cîte un premiu a cîte 1000 lei.
Între gospodăriile care au realizat cea mai mare cantitate de lapte, cîştigătorul locului I a  devenit Ruslan Rotaru, s. Ţîpleşti, care a realizat 24 234 kg de lapte. El a primit un premiu de 600 lei şi Diplomă de onoare.
Gospodăria care a obţinut cei mai mulţi purcei de la o suină, nu mai puţini de 18 – SA „Carnivarus” , care a luat premiul I, 2000 lei şi Diplomă de onoare. Agentul economic a obţinut 19 purcei de la o femelă.
Au înveselit inimile agricultorilor formaţia autohtonă „Busuioc Moldovenesc” din or. Sîngerei.
sursa:  singerei.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu