marți, 27 septembrie 2011

Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi Sfânta Înviere Ta o lăudăm şi o slăvim


Taina Crucii este nedespărţită de Taina Învierii iar Taina Învierii este nedespărţită de Taina Crucii. Nu putem separa răstignirea Mântuitorului de Învierea Sa. Căci participând la utreniile din fiece duminică auzind cântându-se la strană “Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi Sfântă învierea Ta o lăudăm şi o slăvim”. Apoi vedem că coperţile Sfintei Evanghelii ne descoperă iarăşi această Taină, căci partea din faţă ne arată învierea Domnului nostrum Iisus Hristos înconjurat fiind de cei patru Evanghelişti care au vestit învierea Mântuitorului până la marginile pământului,
iar pe versă este arătată înfricoşătoarea  şcenă a răstignirii Mântuitorului Hristos. La fel vedem că şi în noaptea de paşti preotul ese cu lumina învierii însoţită fiind de Sfânta Cruce, şi de aicea vedem că crucea este izvor de lumină, lumină la care putem ajunge prin rugăciune şi la care putem înainta la infinit.
Viaţa omului este de nedespărţit de puterea Crucii. Vedem Sfintele Troiţe pe marginea drumului, deoarece  Mântuitorul ne arată calea cea dreaptă pe care trebuie să o urmăm: “Eu sânt calea, adevărul şi viaţa”, apoi vedem Sfintele Troiţe lângă izvoare şi fântâni, care ne arată Taina Izvorului Vieţii căci însuşi Mântuitorul ne spune că este apa cea vie “din care dacă va bea cineva nu va înseta niciodată”, iar apoi vedem Sfânta Cruce pusă pe mormintele morţilor în care vedem că cei morţi vor învia.
Ciobanu Petru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu